Hjälp med hemsida

Hjälp med hemsida

Att göra en hemsida behöver egentligen inte vara svårt. För att förklara tekniska termer på ett sätt som faktiskt går att förstå, brukar jag jämföra hemsidor med fysiska butiker, det är då otroligt mycket lättare att få en klar bild framför sig av vad som händer på sidan/”i butiken”. Det är en av fördelarna med att jag inte är renodlad utvecklare eller programmerare enbart, jag vill att de jag hjälper åtminstone ska förstå vad det är jag gör för dem, även om de inte behöver veta exakt hur. T.ex; för att bygga din hemsida/”butik” behövs ju förstås inredning. Här finns det mängder av valmöjligheter till ”material” när man börjar från början, i teknikens värld  kallas dessa material kodspråk. Man kan jämföra det med material för att bygga inredningen t.ex. trä, plast, plywood. Att från grunden själv snida varenda liten hylla och låda kan förstås ta sin lilla tid, men kan också vara nödvändigt om man vill ha en helt specialdesignad ”butik”/hemsida, men det kan också ganska lätt bli lite dyrt.

wordpress-logo-stacked-rgb

För att underlätta det här ”byggandet” finns det istället så kallade CMS-systemContent Management System /Innehållshanteringssystem som är olika lätta eller svåra. Vissa system har mer eller mindre färdiga modeller man bygger ihop själv, andra mer råmaterial.  Jag har valt att fokusera på WordPress som är ett av de största systemen för  mindre & medelstora aktörer. Detta system kan man jämföra med IKEA, det finns helt enkelt färdiga bitar att pussla ihop. Det finns också helt färdiga så kallade ”stilmallar” eller ”templates” som då är som en hel möbelserie. Om håller man sig inom den design och de funktioner som erbjuds i de färdiga mallarna går det faktiskt utmärkt för många att göra detta själv. Programmet är också ett så kallat ”open source”-verktyg, vilket innebär att de som har tid över gärna får bygga tilläggsprodukter på egen hand, t.ex. ett specialdesignat sofföverdrag till sin IKEA-soffa? I teknikens värld kan detta kanske vara ett bokningssystem man kopplar ihop med sin sida för att öka funktionerna.

Vad ska ni då med mig till?

Sanningen är ju faktiskt att även om man KAN göra dessa saker själv, precis som man bygga ihop en hel butik med IKEA-möbler på egen hand, så är det faktiskt inte säkert att man har vare sig lust, ork eller tid, inte sant? Där kommer jag in i bilden. Jag tycker det är roligt, jag vet vad jag gör och jag kan dessutom modifiera om man nu vill ha lite egen touch på innehållet, kanske vill man inte bara ha en bokhylla där precis alla hyllor ser likadana ut? Eller man kanske vill få välja en helt egen färg? Där kommer jag in i bilden, jag gör helt enkelt jobbet åt dig och jag gör det lite bättre, samtidigt som jag kommer visa de delar du faktiskt väldigt enkelt kan uppdatera och ändra själv, på ett sätt som är enkelt att förstå.